• Akcie 2022/23

        • Energoland

        •  

          24.4.2023 bola prostredníctvom  p.Kurajskej a p. Ferenczovej z RCKP v Poltári                                   zrealizovaná exkurzia do Energolandu v Mochovciach. Zúčastnili sa je žiaci 8.A a  8.B  a 9. ročníka, s celkovým počtom 35 žiakov.             

          V Energolande sa nachádza viac ako tridsať objektov, aplikácií a interaktívnych expozícií, Ponúka informácie o energii, výrobe elektriny, globálnom otepľovaní a o uhlíkovej záťaži. Okrem toho sa návštevníci dozvedia o energetickom mixe, dispečingu elektrickej siete alebo o žiarení okolo nás.

           Expozícia sa zameriava aj na jadrovú energetiku, a to nielen z pohľadu bezpečnosti či rádioaktívneho odpadu, ale venuje sa aj palivovému cyklu a nanosvetu atómov. Zaujímavosťou je 3D kino s vlastným filmom Odysea energie, ktorá žiakov najviac zaujala. Vyskúšali si aj model bezemisnej motorky, interaktívnu LED podlahu alebo termálne zrkadlo. Prostredníctvom Mapy energie si mohli vyhľadať rozličné zaujímavé fakty a štatistiky, ktoré sa priamo premietali na mapu sveta s vyznačenými krajinami.

          Po tejto návšteve si žiaci utvorili svoj vlastný názor na výrobu elektriny a jej zdroje a uvedomili si prínos jadrovej energie zanechávajúcej minimálnu uhlíkovú stopu.